Vanhanajan pihat

Vanhanajan pihat ja tyylisuunnat

Vanhanajan pitsihuvilan piha
Vanhanajan pitsihuvia vaatii arvoisensa pihan

Vanhanajat pihat voidaan suunnitella toimiviksi ja kauniiksi ilman että pihan tunnelma häviää. Edustaako oma kotisi jonkun tietyn rakennusaikakauden tyylisuuntaa? Omistatko kenties rintamamiestalon, pitsihuvilan, funkishenkisen kodin, tai vanhan torpan vanhanajan pihoineen. Haluatko päivittää vanhanajan pihasi nykyajan vaatimusten mukaisiksi? Piha voidaan uudistaa ilman että aikakauden tunnelma häviää ja uusi piha istuu saumattomasti rakennuksen tyyliin.

Vanhanajan pihat suunnittellaan käyttäen rakennuksen aikakauden tyylisuuntaan sopivia ratkaisuja, materiaaleja ja kasvillisuutta. Vanhat pihat ovat paitsi aikakautensa luomuksia, myös eläviä ja muuttuvia kasvillisuudeltaan ja muutokset ovat kerrostuneet eri aikakausien myötä. Pihasuunnittelussa mietitäänkin tarkkaan säilytettävien ja uusien elementtien painotusta tämän päivän vaatimukset huomioon ottaen.

Suojeltujen rakennusten pihojen peruskorjaussuunnittelussa lähdetään liikkeelle pihan historian selvittämisestä. Suunnitteluprojekti voi edetä yhteistyönä esimerkiksi historiantutkijan, museoviranomaisten ja tilaajatahon kanssa.