Kevättunnelmissa

Toissaviikolla kevät oli juuri tuloillaan, ja ehdin ihmetellä ja kuvata kevään merkkejä puutarhassani. Kurkin havujen alle, raottelin lehtipeitteitä ja löysin jo nupuillaan olevia sinivuokkoja.

Peittelin nämä pikkuiset takaisin suojaan – ja sitä ne kyllä tarvitsivatkin, kun seuraavana päivänä tuli lunta-räntää ja pakkasta päälle. Tuona päivänä nautin kuitenkin auringopaisteesta ja lämmöstä …. kunnes huomasin, että sitä sai osakseen myös nuppuinen alppiruusu. Niinpä kyhäsin sille hätäpäissäni suojan kaikesta, mitä ympäristöstä löysin.

Tämän rytökasan takana piilottelee alppiruusu. Luonnollinen varjostus syntyi myrskyn katkomista oksista ja kompostointia odottavasta kumkvatin rangasta.

Keväisin puutarhasta löytyy aina yllätyksiä. Kerroin jo, kuinka innostuin jälleen luonnonvoimia (eli peuroja, rusakoita ja vesimyyriä) uhmaten istuttamaan tulpaanien sipuleita viime syksynä. Mutta on se vaan kumma, kun lumi alkaa sulaa, niin mitä ihmettä maasta nouseekaan? Tällä kertaa löysin ihan uudesta paikasta krookusten pilkistävän maasta. Vieressä oli ystävältäni Terhiltä saamat sipulit vielä tiukasti mullan alla, verkolla suojattuna. Mutta krookuksia? Tässähän oli syyssahramia kylläkin… Mutta ei, istutinhan minä tänne krookuksia, muistaakseni valkoisia. Pitääpä käydä vielä varmistamassa, etteivät peurat ja rusakot pääse niihin käsiksi.

Krookukset pilkistävät jo maasta, näkyypä yhdessä jo nuppukin!

Tänä keväänä aion kokeilla peuroja vastaa Trico Garden -nimistä karkotetta. Se ei ole myrkyllistä eläimille, sillä tehoaineena on lampaanrasva, joka karkottaa peurat hajullaan. Myös metsänomistajat käyttävät samanlaista valmistetta taimikoillaan. Nyt vaan ihmettelen käyttömäärää. Pakkauksessa laimeimman seoksen suhde on 10 ml tiivistettä 1 dl:aan vettä. Tämän määrän väitetään riittävän 10 neliömetrille. Täytyy olla hyvä ruisku tai sumupullo, että saa desilitran riittämään tälle pinta-alalle.

Onko jollakulla kokemusta karkotteen riittävyydestä ja tehosta? Olisi kiva kuulla, miten onnistui!

2 Replies to “Kevättunnelmissa”

  1. Hei! Ei ole kokemuksia trico gardenista mutta kiinnostaisi, että käytätkö sitä siis esimerkiksi omenapuille? Entä tulppaanin alut (tai muut kukat) – laitatko niillekin vai koitatko jotain muuta suojaa niille?

    1. Hei, kiitos kysymyksestäsi! En ajatellut käyttää Tricoa omenapuille, ne ovat verkotettuna joka tapauksessa talven yli. Tulppaani-istutustenkin päällä on toistaiseksi rautalankaverkot. Odottelen vielä, että kevään kasvu alkaa kunnolla, sillä peuroille kelpaa kaikki tuoreet versot. Ajattelin suojata ruiskutteella tulppaanienkin nuput kyllä, samoin alppiruusujen, koska olen kuullut, että nekin kuuluvat peurojen herkkuihin. Lisäksi kokeilen sitä siperianpihtaan ja niin moneen muuhun versovaan kasviin, kuin ainetta riittää. Jotkut perennat tuntuvat maistuvan peuroille paremmin kuin toiset, esimerkiksi syysleimut ovat ensimmäisenä ruokalistalla.

      Joudun varmaan ruiskuttamaan myöhemmin kasvunsa aloittavat kasvit toisella kerralla, nyt keskityn aikaisiin. Lisäksi on muistettava, että rusakot ovat oma lukunsa, niitä vastaa voi suojautua vain verkoilla. Tosin joskus kesällä saattaa jollekin kasville melko muodollinenkin este kuten naru riittää, jos helpompaa syötävää löytyy jostain muualta. Mutta ehkä ei kannata riskeerata mitään arvokasta tällä konstilla 😊

      T. Kirsti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.