Minä ja luonnonmukainen puutarhani

Pakko tunnustaa, olen hurahtanut puutarhan hoitoon! Kesäisin vapaa-aika kuluukin pääasiassa pihalla. Jos muuta en ehdi, niin pihakierros pitää tehdä joka päivä, jotta näkee kukkien kehityksen – mitä mullan alta pilkistää, miten nuput kehittyvät, mikä on tänään puhjennut kukkaan.

Olen saanut inspiraatiota piharakentamiseen englantilaisista puutarhoista, etenkin cottage garden -tyyppisistä. Samalla luonnonmukaisuus on minulle tärkeää, ja nämä molemmat tyylit sekoittuvat joka puolella puutarhaani. Joillain alueilla luonto on näkyvämpää, joillain alueilla englantilainen tyyli.

Yhtenä kantavana ajatuksena puutarhassa on ollut luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Istutukset ovat kerroksellisia ja monilajisia, puiden lomassa on pensaita ja perennoja. Luonnonmukaiseen pihaan kuuluvat myös vesiaiheet, lahopuu ja risukasat. Olen suosinut luonnonkasveja, joita on jo kasvanut paikalla tai tuotu puutarhaan.

Rentokasvuinen, valkoisena pilvenä kukkiva luhtamatara on yksi ehdoton suosikkini. Siroa nuokkuhelmikkää olen kylvänyt kielojen kumppaniksi. Metsäpuutarhaani havujen ja alppiruusujen seuraksi olen siirtänyt valko- ja sinivuokkoja sekä kieloa, ketunleipää ja saniaisia. Vaaleansininen, matala rohtotädyke on saanut toimia maanpeitekasvina.

Pihassa on myös pieni niitty, jossa niittyleinikki ja vanhanajan kuusityräkki kukkivat keltaisena, väripalettia täydentävät purppuranpunaiset ailakki ja ketoneilikka, tuoksumatara ja vaaleanpunainen lupiini.

Kuva niitty
Luonnonkasvit ja perennat kukkivat sulassa sovussa niityllä

Luonnonmukaista ja hoidettua pihaa

'Antikko-muurikivi rajaa perenna-alueen'
Laaja istutusalue on rajattu nurmikosta Ruduksen Antikko-muurikivellä

Luonnonmukaisen puutarhan ei tarvitse olla vastakohta hoidetulle. Etupihan siistiä, muurikivellä rajattua omenapuumaata hallitsevat laajat perennaistutukset, terassin edustalla kukkivat ruusut ja laventelit. Lempikasvejani ovat perenna-alueen pionit. Vaaleanpunaisen Sarah Bernhardin ja vanhan valkoisen pionin toin mukanani edellisestä pihastamme, pihassa kukkivat myös esim. Bowl of Beauty ja ihana vaaleankeltainen Huang Jin Lun. Lempikasvit vaihtelevat myös sen mukaan, mikä milloinkin on kukintavuorossa. Pionin ohella suosikkeja ovat keväällä tulppaanit, myöhemmin kesällä David Austin -ruusut ja kaikenlaiset kärhöt.

Mikään ei ole tärkeää, paitsi puutarhanhoito – eikä sekään ole kovin tärkeää. Vanhan kiinalaisen sananlaskun kohdalla ensimmäinen osa on kohdallani totta. Kiireet ja murheet unohtuvat, kun uppoutuu pihatöihin. Puutarha antaa minulle paljon, nautin väreistä, muodoista, tuoksuista ja äänistä. Mieli lepää, kun silmien edessä avautuu kauneus. Pihassa on myös paljon lintuja ja muitakin eläimiä, joita on mukava seurata ja tuntuu hyvältä, että olemme voineet tarjota niille pesäpaikan.