Pihasuunnittelu – Yksityispihat

Omakotipihat, rivitalopihat, mökkipihat

Paras piha syntyy yhteistyössä asiakkaan kanssa! Pihasi suunnitellaan juuri sinun toiveidesi mukaan viihtyisäksi pihakeitaksi. Lisäksi pihasuunnittelija ottaa huomioon monet muut käytännön asiat, kuten pihan helppohoitoisuus, maaston korkeuserot, hulevedet ja lumitilat. Pihasuunnittelija tuntee kasvit ja löytää sopivat juuri sinun pihasi olosuhteisiin. Suunnittelija löytää myös materiaalit ja ratkaisut, jotka sopivat rakennuksen tyyliin ja sinun kukkarollesi.

Pihasuunnitelma säästää aikaa ja rahaa!

Oletko miettinyt piharakentamisen budjettiasi? Keskimäärin uudisrakennuksen pihan rakentaminen maksaa 30 000–60 000 €. Pihasuunnittelun osuus rakentamiskustannuksista on n. 5–10 %. Pihasuunnittelu kannattaa aloittaa jo rakennuslupavaiheessa. Selkeän suunnitelman avulla kaivuutyöt tehdään oikea-aikaisesti ja oikeista paikoista, jolloin sunnitelman hinta voidaan säästää jo tässä vaiheessa. Lisäksi kaunis ja viihtyisä piha nostaa rakennuksen arvoa. Tämän on todettu useissa tutkimuksissa Suomessa ja ulkomailla.

Vanhat pihat

Aikanaan rakennettu piha ei ehkä ole enää toimiva ja kaipaisi päivitystä, mutta mistä lähteä liikkeelle? Ovatko pihan käyttäjien tarpeet muuttuneet – tai kenties olet ostanut omakotitalon, jonka piha ei vastaa toiveitasi. Pihasuunnittelija osaa arvioida nykyisen pihan toimivuutta sekä kasvillisuuden ja rakenteiden kunnon ja ehdottaa, mitä kannattaa muuttaa, mitä säästää ja mitä voi ottaa pois. Pienilläkin päivityksillä voidaan saada aikaan iso muutos.

Ovatko hulevedet ongelma? Pihasuunnittelija löytää tähän ratkaisut! Pihasta voidaan tehdä tarpeidesi mukaan myös osasuunnitelma – harvoin kaikkea tarvitsee laittaa uusiksi.

Kotitalousvähennys

Vanhan pihan suunnittelu on pihan peruskorjaussuunnittelua. Pihasuunnitelma on olennainen osa pihan perusparannusurakkaa, ja sillä perusteella suunnittelutyö on kotitalousvähennyskelpoista. Kts. myös konsultointikäynti.

Pihasuunnittelun vaiheet

Tonttikäynti

Pihasuunnittelu lähtee liikkeelle pihasuunnittelun konsultointikäynnistä, jossa tutustumme yhdessä tonttiin ja käymme läpi sinun toiveitasi pihan suhteen. Tontin asemapiirros on silloin hyvä olla mukana. On hyvä panostaa tähän ja varata reilusti aikaa tonttikäynnille. Myös lyhyempi käynti tarjouksen antamista varten on mahdollinen.

Konsultointikäynti

Voit tilata myös pelkän konsultointikäynnin, jos haluat neuvoja jo olemassa olevan pihan hoitoon, kasvillisuuden valintaan, hulevesiongelmiin – ihan mihin tahansa. Varaudu tekemään itse muistiinpanoja, kun kierrämme pihassa. Halutessasi saat myös kirjallisen raportin käynnillä todetuista asioista, tai esimerkiksi pienen istutussuunnitelman, jotka hinnoitellaan erikseen. Huomaathan, että vanhalla pihalla tehtävästä konsultointikäynnistä voit hakea myös kotitalousvähennystä, sillä se on paikan päällä tehtävää suunnittelua.

Luonnos sisältyy aina suunnitteluun

Jos pihasta ei ole maastokartoituksia, niin valokuvaan ja mittaan tontin. Tämän perusteella piirrän pihasta CAD-ohjelmalla pohjapiirroksen. Luonnosvaiheessa käyn läpi suunnitelukäynnin toiveita ja ideoita ja piirrän niiden pohjalta luonnoksen, jonka käymme yhdessä läpi.

Yleissuunnitelma

Yleissuunnitelmassa huomioidaan toivomasi muutokset, ja yksityiskohdista voidaan vielä käydä keskustelua vaikkapa sähköpostitse. Kun kaikki on kohdallaan, luonnos hiotaan lopulliseen muotoonsa yleissuunnitelmaksi. Yleissuunnitelma kertoo, mitä pihalle rakennetaan. Se ei vielä kuitenkaan ole riittävä esim. urakkatarjouksen pyytämistä varten.

Rakentamissuunnitelma

Rakentamissuunnitelma kertoo, miten piha rakennetaan. Siihen kuuluvat mm. tarvittavat rakenne- ja leikkauskuvat sekä tarjouslaskentaa varten tärkeä määräluettelo. Sinun mielipiteitäsi ja päätöksiä tarvitaan esimerkiksi pihakiveysten ja kasvien suhteen, suunnittelija hoitaa loput. Rakentamissuunnitelma on tarpeen silloin, kun urakka halutaan teettää ulkopuolisella urakoitsijalla ja/tai tarvitaan tarkempia rakentamisohjeita. Tarjouspyyntöä varten tarvitaan myös työselostus rakentamista varten, joko erillisenä urakka-asiakirjana tai pienissä kohteissa suunnitelmakuvaan kirjoitettuna. Ilman rakentamissuunnitelmaa pyydetyt urakkatarjoukset eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Pihasuunnitelman hinta

Pihasuunnittelun hintaan vaikuttavat monet tekijät. Hinnoittelu-osiossa on esimerkkejä erityyppisten suunnitelmien lähtöhinnoista. Alla on listattu hintaan vaikuttavia asioita:

  • Minkä tyyppistä suunnitelmaa tarvitset? Luonnostyyppinen yleissuunnitelma riittää usein omatoimiselle rakentajalle ja puutarhaharrastajalle. Jos haluat teettää pihan urakoitsijalla, niin tarvitset yksityiskohtaisen rakentamissuunnitelman, jonka perusteella voi kilpailuttaa pihan rakentamisurakan.
  • Minkälainen tontti on kyseessä? Onko tontilla korkeuseroja vai onko kyseessä tasamaan tontti. Lähtökohtaisesti rinnetontin suunnittelu on aina kalliimpaa kuin tasamaatontin, koska on tontille on suunniteltava pengerrykset ja hulevesien ohjaaminen niin ettei niistä aiheudu haittaa.
  • Onko tontilla säilytettäviä puita tai rakenteita? Tontin koko vaikuttaa myös.
  • Yksityiskohtien määrä: minkälaisia asioita ja elementtejä pihalle halutaan suunniteltavaksi ja kuinka paljon?

Hinnoittelu

Rakentamissuunnitelma

Pihan rakentamissuunnitelman hinta noin 1000-2000 m2:n tasamaan tonteilla on 1500 – 3000 €. Rinnetonteilla hintahaarukka on noin 2200 – 3700 €. Työstä tehdään aina suunnittelutarjous ja kirjallinen sopimus ennen työn aloittamista. Pihasuunnittelun tuntiveloitus on 70 €/h. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Yleissuunnitelma

Yleissuunnitelman hinta on noin 60 % vastaavasta rakentamissuunnitelman hinnasta. Tämäkin työ tehdään suunnittelutarjouksen ja sopimuksen pohjalta.

KONSULTOINTIKÄYNTI 1,5–2 h tai PIHASUUNNITTELUN ALOITUSPALAVERI
Matkakulut 20 km etäisyydelle sisältyvät hintaan.*
190 €Seur. alkavat 1/2 h
45 €
Käyntiä täydentävä piirustus tai selostus postitse
alk. 150 €
TARJOUSPYYNTÖKÄYNTI 30 minMaksutonPitempi käynti laskutetaan konsultointikäyntinä
URAKKAVALVONTA JA RAKENNUTTAMISPALVELUT75 € / h