Pihasuunnittelu – Yksityispihat

Omakotipihat, rivitalopihat, mökkipihat

Paras piha syntyy yhteistyössä asiakkaan kanssa! Suunnittelen pihastasi juuri sinun toiveidesi mukaisen viihtyisän ja helppohoitoisen pihakeitaan. Lisäksi pihasuunnittelija ottaa huomioon monet muut käytännön asiat, kuten maaston korkeuserot, hulevedet ja lumitilat. Pihasuunnittelija tuntee kasvit ja löytää sopivat juuri sinun pihasi olosuhteisiin. Suunnittelija löytää myös materiaalit ja ratkaisut, jotka sopivat rakennuksen tyyliin ja sinun kukkarollesi.

Jos mietit vielä, minkälaisen omasta pihastasi haluaisit, niin Tarjouspyyntö-sivulta löydät käytännöllisen ideointilistan avuksesi.

Pihasuunnitelma säästää aikaa ja rahaa!

Oletko miettinyt piharakentamisen budjettiasi? Keskimäärin uudisrakennuksen pihan rakentaminen maksaa 30 000–60 000 €. Tästä suunnittelun osuus on n. 5–10 %. Pihasuunnittelu kannattaa aloittaa jo rakennuslupavaiheessa. Selkeän suunnitelman avulla kaivuutyöt tehdään oikea-aikaisesti ja oikeista paikoista, jolloin sunnitelman hinta voidaan säästää jo tässä vaiheessa. Lisäksi kaunis ja viihtyisä piha nostaa rakennuksen arvoa. Tämän on todettu useissa tutkimuksissa Suomessa ja ulkomailla.

Vanhat pihat

Aikanaan rakennettu piha ei ehkä ole enää toimiva ja kaipaisi päivitystä, mutta mistä lähteä liikkeelle? Ovatko pihan käyttäjien tarpeet muuttuneet – tai kenties olet ostanut rakennuksen, jonka piha ei vastaa toiveitasi. Pihasuunnittelija osaa arvioida nykyisen pihan toimivuutta sekä kasvillisuuden ja rakenteiden kunnon ja ehdottaa, mitä kannattaa muuttaa, mitä säästää ja mitä voi ottaa pois. Pienelläkin päivityksillä voidaan saada aikaan iso muutos.

Ovatko hulevedet ongelma? Pihasuunnittelija löytää tähän ratkaisut! Pihasta voidaan tehdä tarpeidesi mukaan myös osasuunnitelma – harvoin kaikkea tarvitsee laittaa uusiksi.

Pihasuunnittelun vaiheet

Tonttikäynti

Pihasuunnittelu lähtee liikkeelle pihasuunnittelun konsultointikäynnistä, jossa tutustumme yhdessä tonttiin ja käymme läpi sinun toiveitasi pihan suhteen. On hyvä panostaa tähän ja varata aikaa tonttikäynnille. Myös lyhempi käynti tarjouksen antamista varten on mahdollinen.

Konsultointikäynti

Voit tilata myös pelkän konsultointikäynnin, jos haluat neuvoja jo olemassa olevan pihan hoitoon, kasvillisuuden valintaan, hulevesiongelmiin – ihan mihin tahansa.

Luonnos sisältyy suunnitteluun

Jos pihasta ei ole maastokartoituksia, niin valokuvaan ja mittaan tontin. Tämän perusteella piirrän pihasta CAD-ohjelmalla pohjapiirroksen. Luonnosvaiheessa käyn läpi suunnitelukäynnin toiveita ja ideoita ja piirrän niiden pohjalta luonnoksen, jonka käymme yhdessä läpi.

Yleissuunnitelma

Toivomasi muutokset otetaan huomioon, ja yksityiskohdista voidaan vielä käydä keskustelua vaikkapa sähköpostitse. Kun kaikki on kohdallaan, luonnos hiotaan lopulliseen muotoonsa yleissuunnitelmaksi.

Kuva pihan yleissuunnitelmasta
Pihasuunnitelman yleissuunnitelma

Rakentamissuunnitelma

Yleissuunnitelmaa voidaan helposti jatkaa rakentamissuunnitelmaksi. Tähän tarvitaan vielä sinun päätöksiäsi esimerkiksi laatoitusten ja kasvien suhteen, suunnittelija hoitaa loput. Rakentamissuunnitelma on tarpeen silloin, kun tarvitaan tarkempia rakentamisohjeita tai urakka halutaan teettää ulkopuolisella urakoitsijalla. Tarjouspyyntöä varten tarvitaan myös suunnitelmaselostus ja työkohtainen työselitys.

Kuva pihasuunnitelman yksityiskohdan poikkileikkauksesta
Pihasuunnitelman yksityiskohdan poikkileikkaus

Pihasuunnitelman hinta

Pihasuunnittelun hintaan vaikuttavat monet tekijät. Hinnoittelu-osiossa on esimerkkejä erityyppisten suunnitelmien arviohinnoista. Alla on listattu hintaan vaikuttavia asioita:

  • Minkä tyyppistä suunnitelmaa tarvitset? Luonnostyyppinen yleissuunnitelma riittää usein omatoimiselle rakentajalle ja puutarhaharrastajalle. Jos haluat teettää pihan urakoitsijalla, niin tarvitset yksityiskohtaisen rakentamissuunnitelman, jonka avulla voi kilpailuttaa pihan rakentamisurakan.
  • Minkäkokoinen tontti on kyseessä? Onko tontilla korkeuseroja tai säilytettäviä puita?
  • Yksityiskohtien määrä: minkälaisia asioita ja elementtejä pihalle halutaan suunniteltavaksi ja kuinka paljon?

Hinnoittelu

Hinnoittelun perusteet, yksityispihojen pihasuunnittelu
Tämä hinnoittelu soveltuu parhaiten uudisrakennuksille tasamaan tonteille. Kts. lisäykset alla.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %. Kaikkiin suunnitelmiin sisältyy aloituspalaveri ja luonnoksen läpikäynti yhdessä. Rivitalopiha, pieni piha alle 500 m²Omakotipiha alle 1100 m²Omakotipiha alle 1800 m²Omakotipiha alle 2500 m²
YLEISSUUNNITELMA
Sisältää toiminnot, kulkuväylät ja maastonmuotoilut sekä istutusalueet. Ehdotuksia materiaaleista ja istutettavista puuvartisista kasveista. Voidaan täydentää rakentamissuunnitelmaksi.
450– €750–1350 €1200–1800 €1600–2100 €
RAKENTAMISSUUNNITELMA
Edellisten lisäksi sisältää pinta-alat, tarkat materiaalit määrineen, kasvillisuusluettelot sekä istutussuunnitelmat. Työohjeet rakentajalle on merkitty suunnitelmakuvaan.
800–1300 €1200–2000 €1800–2500 €2100–3500 €
SUUNNITELMASELOSTUS, TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS JA VALMIS TARJOUSPYYNTÖ
Tarvitaan, kun urakka halutaan kilpailuttaa ja teettää urakoitsijalla. Pakettihinta lisätään suunnitelman hintaan.
150 €200 €280 €360 €
RINNEPIHATRinnepihan suunnittelussa pitää tarkoin miettiä piharakenteiden korkeusasemat ja pintavesien ohjaus. Yleensä tarvitaan myös leikkauskuvat maastosta ja rakenteista. Tämän johdosta rinnepihan suunnittelu saattaa olla 20–30 % korkeampi.
VANHAT PIHAT, ISOT PIHAT JA VAATIVAT KOHTEET, JOISSA RUNSAASTI YKSITYISKOHTIAVanhoilla pihoilla tehdään käsivarainen kartoitusmittaus ja arvioidaan aina erikseen pihan nykytilanne ja rakennettavuus. Suunnitelmassa määritellään säilytettävät ja poistettavat rakenteet, samoin kasvillisuus ja säilytettävän kasvillisuuden vaatimat toimenpiteet. Suunnittelun kustannukset saattavat nousta pienelläkin pihalla silloin, kun suunniteltavia asioita on paljon.
RAKENNEKUVATToteutussuunnitelmaan voi sisältyä 1 rakennekuva. Muut rakennekuvat tehdään kohdekohtaisesti tarvittavien rakenteiden mukaan tuntiveloituksella 60 €/h
MUUT KULUTMahdollisesti tehtävä tarkempi kartoitusmittaus maanpinnan korkojen selvittämiseksi tehdään erillisenä työnä ja veloitetaan erikseen. Aiemmin tehtyjä mittauksia kannattaa hyödyntää. A3-kokoiset tulosteet kuuluvat työn hintaan. Suurempikokoiset tulosteet tilataan erikseen kopiolaitokselta.
MATKAKULUT*Hintoihin sisältyvät matkakulut toimipaikasta (Vadelmakatu 2, Kaarina) 20 km säteellä. Etäämpänä sijaitsevista kohteista matkakulut ovat 0,50 €/km
KONSULTOINTIKÄYNTI 1,5–2 h tai PIHASUUNNITTELUN ALOITUSPALAVERI
Matkakulut 20 km etäisyydelle sisältyvät hintaan.*
180 €Seur. alkavat 1/2 h
30 €
Käyntiä täydentävä piirustus postitse
alk. 100 €
TARJOUSPYYNTÖKÄYNTI 30 minMaksutonPitempi käynti laskutetaan konsultointikäyntinä
URAKKAVALVONTA JA RAKENNUTTAMISPALVELUT65 € / h