Pihasuunnittelu – Yksityispihat

Omakotipihat, rivitalopihat, mökkipihat

Paras piha syntyy yhteistyössä asiakkaan kanssa! Suunnittelen pihastasi juuri sinun toiveidesi mukaisen viihtyisän ja helppohoitoisen pihakeitaan. Lisäksi pihasuunnittelija ottaa huomioon monet muut käytännön asiat, kuten maaston korkeuserot, hulevedet ja lumitilat. Pihasuunnittelija tuntee kasvit ja löytää sopivat juuri sinun pihasi olosuhteisiin. Suunnittelija löytää myös materiaalit ja ratkaisut, jotka sopivat rakennuksen tyyliin ja sinun kukkarollesi.

Jos mietit vielä, minkälaisen omasta pihastasi haluaisit, niin Tarjouspyyntö-sivulta löydät käytännöllisen ideointilistan avuksesi.

Pihasuunnitelma säästää aikaa ja rahaa!

Oletko miettinyt piharakentamisen budjettiasi? Keskimäärin uudisrakennuksen pihan rakentaminen maksaa 30 000–60 000 €. Pihasuunnittelun osuus rakentamiskustannuksista on n. 5–10 %. Pihasuunnittelu kannattaa aloittaa jo rakennuslupavaiheessa. Selkeän suunnitelman avulla kaivuutyöt tehdään oikea-aikaisesti ja oikeista paikoista, jolloin sunnitelman hinta voidaan säästää jo tässä vaiheessa. Lisäksi kaunis ja viihtyisä piha nostaa rakennuksen arvoa. Tämän on todettu useissa tutkimuksissa Suomessa ja ulkomailla.

Vanhat pihat

Aikanaan rakennettu piha ei ehkä ole enää toimiva ja kaipaisi päivitystä, mutta mistä lähteä liikkeelle? Ovatko pihan käyttäjien tarpeet muuttuneet – tai kenties olet ostanut omakotitalon, jonka piha ei vastaa toiveitasi. Pihasuunnittelija osaa arvioida nykyisen pihan toimivuutta sekä kasvillisuuden ja rakenteiden kunnon ja ehdottaa, mitä kannattaa muuttaa, mitä säästää ja mitä voi ottaa pois. Pienelläkin päivityksillä voidaan saada aikaan iso muutos.

Ovatko hulevedet ongelma? Pihasuunnittelija löytää tähän ratkaisut! Pihasta voidaan tehdä tarpeidesi mukaan myös osasuunnitelma – harvoin kaikkea tarvitsee laittaa uusiksi.

Pihasuunnittelun vaiheet

Tonttikäynti

Pihasuunnittelu lähtee liikkeelle pihasuunnittelun konsultointikäynnistä, jossa tutustumme yhdessä tonttiin ja käymme läpi sinun toiveitasi pihan suhteen. Tontin asemapiirros on silloin hyvä olla mukana. On hyvä panostaa tähän ja varata reilusti aikaa tonttikäynnille. Myös lyhyempi käynti tarjouksen antamista varten on mahdollinen.

Konsultointikäynti

Voit tilata myös pelkän konsultointikäynnin, jos haluat neuvoja jo olemassa olevan pihan hoitoon, kasvillisuuden valintaan, hulevesiongelmiin – ihan mihin tahansa. Varaudu tekemään itse muistiinpanoja, kun kierrämme pihassa. Halutessasi saat myös kirjallisen raportin käynnillä todetuista asioista, tai esimerkiksi pienen istutussuunnitelman, jotka hinnoitellaan erikseen.

Luonnos sisältyy aina suunnitteluun

Jos pihasta ei ole maastokartoituksia, niin valokuvaan ja mittaan tontin. Tämän perusteella piirrän pihasta CAD-ohjelmalla pohjapiirroksen. Luonnosvaiheessa käyn läpi suunnitelukäynnin toiveita ja ideoita ja piirrän niiden pohjalta luonnoksen, jonka käymme yhdessä läpi.

Yleissuunnitelma

Yleissuunnitelmassa huomioidaan toivomasi muutokset, ja yksityiskohdista voidaan vielä käydä keskustelua vaikkapa sähköpostitse. Kun kaikki on kohdallaan, luonnos hiotaan lopulliseen muotoonsa yleissuunnitelmaksi. Yleissuunnitelma kertoo, mitä pihalle rakennetaan.

Kuva pihan yleissuunnitelmasta
Pihasuunnitelman rakentamisuunnitelma, osa

Rakentamissuunnitelma

Rakentamissuunnitelma kertoo, miten piha rakennetaan. Siihen kuuluvat mm. tarvittavat rakenne- ja leikkauskuvat sekä tarjouslaskentaa varten tärkeän määräluettelon. Sinun mielipiteitäsi ja päätöksiä tarvitaan esimerkiksi pihakiveysten ja kasvien suhteen, suunnittelija hoitaa loput. Rakentamissuunnitelma on tarpeen silloin, kun urakka halutaan teettää ulkopuolisella urakoitsijalla ja/tai tarvitaan tarkempia rakentamisohjeita. Tarjouspyyntöä varten tarvitaan myös työselostus rakentamista varten, joko erillisenä urakka-asiakirjana tai pienissä kohteissa suunnitelmakuvaan kirjoitettuna.

Kuva pihasuunnitelman yksityiskohdan poikkileikkauksesta
Pihasuunnitelman yksityiskohdan poikkileikkaus

Pihasuunnitelman hinta

Pihasuunnittelun hintaan vaikuttavat monet tekijät. Hinnoittelu-osiossa on esimerkkejä erityyppisten suunnitelmien lähtöhinnoista. Alla on listattu hintaan vaikuttavia asioita:

  • Minkä tyyppistä suunnitelmaa tarvitset? Luonnostyyppinen yleissuunnitelma riittää usein omatoimiselle rakentajalle ja puutarhaharrastajalle. Jos haluat teettää pihan urakoitsijalla, niin tarvitset yksityiskohtaisen rakentamissuunnitelman, jonka perusteella voi kilpailuttaa pihan rakentamisurakan.
  • Minkälainen tontti on kyseessä? Onko tontilla korkeuseroja vai onko kyseessä tasamaan tontti. Lähtökohtaisesti rinnetontin suunnittelu on aina kalliimpaa kuin tasamaatontin, koska on tontille on suunniteltava pengerrykset ja hulevesien ohjaaminen niin ettei niistä aiheudu haittaa.
  • Onko tontilla säilytettäviä puita tai rakenteita? Tontin koko vaikuttaa myös.
  • Yksityiskohtien määrä: minkälaisia asioita ja elementtejä pihalle halutaan suunniteltavaksi ja kuinka paljon?

Hinnoittelu

Uusi hinnasto tulossa helmikuun alussa.

KONSULTOINTIKÄYNTI 1,5–2 h tai PIHASUUNNITTELUN ALOITUSPALAVERI
Matkakulut 20 km etäisyydelle sisältyvät hintaan.*
180 €Seur. alkavat 1/2 h
30 €
Käyntiä täydentävä piirustus postitse
alk. 100 €
TARJOUSPYYNTÖKÄYNTI 30 minMaksutonPitempi käynti laskutetaan konsultointikäyntinä
URAKKAVALVONTA JA RAKENNUTTAMISPALVELUT75 € / h