Talvi oli yllätyksellinen, voisi sanoa että täällä Lounais-Suomen rannikolla siirryttiin pitkästä marraskuusta suoraan kevääseen. Niinpä puut ja pensaatkin ovat menneet sekaisin vuosirytmissään, eivätkä ne ole vaipuneet kunnolla talvilepoon. Tästä syystä puiden ja pensaiden leikkaaminen täytyykin tehdä tänä vuonna totuttua aikaisemmin. Paras aika esimerkiksi kuusiaidan leikkaamiseen on juuri nyt, sillä kuusi aloittaa kasvunsa todella aikaisin keväällä. Myös monet muut pihan puuvartiset kasvit kannatta leikata jo nyt, jos ne leikkaamista tarvitsevat. Puita ja pensaita ei kuitenkaan leikata koskaan ilman syytä. Lue, mitä voi ja kannattaa leikata, ja milloin! Helppohoitoiseen pihaan kannattaa valita lajeja, jotka eivät vaadi vuotuista leikkaamista. Tässä sinua voi auttaa pihasuunnittelija.

Aloita kuusiaidan leikkaamisesta
Kuusiaidan leikkaamiselle parasta aikaa on normaalisti helmikuu. Joskus runsas lumi saattaa estää aidan leikkaamisen, joskus aikapula. Jos helmikuu tekee tiukkaa, niin ei hätää, sillä yhtä hyvin kuusiaitaa voi leikata myös elokuussa.
Miksi kuusiaidan leikkaaminen on tärkeää tehdä joka vuosi? Leikkamatta kasvavasta kuusiaidasta tulee todella leveä ja korkeuttahan kertyy jopa 20 metriä. Monta vuotta leikkaamatta ollutta kuusiaitaa ei enää saa pienennettyä, koska kuusi ei kestä voimakasta leikkausta. Suositellaan, että sitä leikataan vain edellisen vuoden vuosikasvaimia lyhentämällä. Varsinkin vanhoista kuusiaidoista saattaa kuolla koko oksa, jos sitä leikkaa liian voimakkaasti. Tosin nuori ja hyväkuntoinen kuusiaita saattaa kestää jopa muutaman vuoden vuosikasvun leikkaamisen, mutta siitä ei ole takeita – siksi on parasta leikata joka vuosi.
Tuija-aidan leikkaaminen
Myös tuija-aitaa kaipaa leikkaamista, etenkin jos aita on istutettu Brabant -lajikkeesta. Se kasvaa luonnostaan melko leveäksi on usein vähän harva. Leikkaamalla se tuuhistuu vuosi vuodelta ja pystyt pitämään sen maltillisen levyisenä. Tuijat ovat siitä mukavia leikattavia, että ne uusiutuvat helpommin ja kestävät leikkaamista paremmin kuin kotimainen kuusi. Niitä voikin leikata vähän reippaammin, kunhan oksaan jättää aina hyvää, vihreää kasvua jäljelle. Jos haluat kasvattaa Smaragd -lajikkeesta tasaisen havuaidan, niin leikkaa pulleista sivuista vähän kerrallaan vuosittain. Näin aidan sivu alkaa pikkuhiljaa tasoittua suoraksi.
Tuija-aitaa ehtii leikkaamaan vielä maalis-huhtikuussakin, ei kuitenkaan enää silloin kun se alkaa kukkimaan. Tämän huomaa nopeasti, sillä siitepölyä pölisee kyllä sen verran, että leikkaaminen on hankalaa. Voit jättää myös tuija-aidan leikkaamisen syyskesään.
Havuaitoja leikataan kasvatusvaiheessa vain sivuista. Latvaa aletaan leikata tasaiseksi vasta sitten, kun aita on sopivan korkuinen. Leikkaa kaikki havuaidat vähän ylöspäin kapeneviksi, näin ne kestävät mahdollisen lumen painon paremmin.
Pensasaidan leikkaaminen
Jos haluat pihastasi helppohoitoisen, niin valitse pensasaidaksi laji, joka ei vaadi leikkaamista. Leikatulla pensasaidalla on kuitenkin puolensa: se sopii pienemmänkin tontin raja-aidaksi, koska se voidaan pitää leikkaamalla riittävän kapeana.
Lehtipensasaidat leikataan niiden ollessa lepotilassa eli ennen kuin silmut alkavat aueta, yleensä maalis-huhtikuussa. Uusi pensasaita leikataan ensimmäisenä keväänä n. 20 cm korkeudelta. Sivuilta aita leikataan n. 25 cm leveäksi. Paras aidan muoto on hiukan ylöspäin kapeneva. Seuraavina vuosina edellisen kesän kasvua jätetään 10-15 cm verran aidan pääliosaan, sivuista leikataan enemmän, niin että aita pysyy kapeana. Jos pensasaita on hyvin voimakaskasvuinen, voidaan leikata toisen kerran juhannuksen jälkeen.
Kun aita on saavuttanut halutun korkeuden, sitä leikataan pääsääntöisesti heinäkuussa niin että uutta kasvua jää jäljelle vain 1-2 cm. Jos aita on hyvin voimakaskasvuinen, voidaan leikata kaksikin kertaa kesässä (juhannuksen jälkeen ja elokuussa). Jos pensasaita on kasvanut voimakkaasti vielä syksyllä, voidaan aita tasoittaa keväällä ennen kasvuunlähtöä.
Pensaiden leikkaaminen
Useita puutarhan koristepensaita voi halutessaan leikata. Jotkut lajit hyötyvät leikkaamisesta, mutta kaikille lajeille se ei kuitenkaan sovi. Esimerkiksi japaninangervot voidaan leikata säännöllisesti alas. Alasleikkaus tarkoittaa koko pensasaan lyhentämistä 5-10 cm maanpinnan yläpuolelta. Jotkin lajit voi hyvin leikata vuosittain vaikka pallon muotoiseksi, toisille ei suositella leikkaamista ollenkaan, korkeintaan runko- tai tyvivesojen poistoa. Joillakin kukkivilla pensailla kukat muodostuvat viime kesänä kasvaneisiin versoihin, kuten esimerkiksi syreeneillä. Jos leikkaat näitä joka kevät, niin kukintaa ei ole luvassa.
Niinpä eri pensaslajien leikkamissäännöt on hyvä tuntea, ennen kuin tekee mitään peruuttamatonta. Käänny ammattilaisen puoleen tai etsi apua vaikka netistä. Tai päästä itsesi helpolla: puutarhurien palveluita puiden ja pensaiden kevätleikkauksiin on hyvin saatavissa!
Älä leikkaa näitä kasveja enää
Täällä etelässä on jo liian myöhäistä leikata keväisin mahlavuotoa saavat puut, jotka normaalitalvina voi leikata helmikuussa. Kirsikkapuut ovat jo valmiita avaamaan kukkiaan! Yleisimmät vuotavat puut ovat vaahterat ja koivut, hedelmäpuista kirsikat ja luumut. Myös viiniköynnös kuuluu tähän ryhmään. Näillä kasveilla nestevirtaukset ovat jo käynnistyneet, ja juuripaine saa puut vuotamaan. Mutta ei hätää, sillä näitä kasveja voi aivan huoletta leikata myös heinä-elo-syyskuussa.

Omenapuita ehtii vielä leikkaamaan, mutta kannattaa seurata omenapuun silmujen kehitystä. Jos silmut alkavat selvästi turvota, niin puun leikkaaminen saattaa olla jo myöhäistä. Jos olet epävarma, voiko vielä leikata, niin siihen on olemassa helppo testi: leikkaa pienestä oksasta pää poikki, ja katso, alkaako sieltä tihkua nestettä. Jos hetken päästä oksan päässä on tippa, niin jätä tämänkin puun leikkaaminen kesälle. Omenapuulla on hyvä muistaa myös, että kesäleikkaukset eivät kiihdytä kasvua samalla tavalla kuin kevätleikkaus. Jos puusi siis kasvaa villin holtittomasti, niin leikkaa vielä heinäkuussa ylimääräistä kasvua pois.
Miten omenapuuta leikataan?
Omenapuiden leikkaamisen tavoitteena on saada aikaan terve, hyvämuotoinen ja laadukasta satoa tuottava puu. Jos omenapuun jättää leikkaamatta, niin ajan mittaan omenien koko pienenee ja laatu heikkenee. Liian tiheäksi kasvaneessa puussa myös taudit iskevät helpommin.
Kun aloitat leikkaamisen, niin muista kaikkein tärkein sääntö: leikkaatpa miten tahansa, niin älä jätä tappeja! Tämä koskee kaikkia leikattavia puita. Lahoavien tappien kautta pääsee laho etenemään puun runkoon asti, mutta jos leikkaat heti oksankauluksen kohdalta, niin puu suojaa leikkauskohdan ja kasvattaa sen umpeen.
Omenapuun rakennetta muokataan koko sen nuoruusvaiheen ajan. Taimivaiheessa omenapuun taimen latvasta katkaistaan n. puolet, heti sopivan silmun yläpuolelta. Sivuoksista lyhennetään 2/3 ulospäin suuntautuvat silmun yläpuolelta. Tämä edistää uusien sivuhaarojen muodostumista, kun puu kasvaa. Jos nuoren taimen sivuhaarat kasvavat kovin tiheässä, niistäkin osa poistetaan. Tavoitteena on tasaisesti eri suuntiin haaroittunut, väljärakenteinen omenapuu. Samat toimenpiteet toistetaan vuosittan, kunnes puu on saanut sopivasti leveyttä ja korkeutta.
Jatkossa leikkaamisen perussääntöjä on, että aina poistetaan sairaat, hankaavat tai liian jyrkästi ylöspäin kasvavat oksat. Myös latvuksen sisään suuntautuvat oksat poistetaan. Kun puu on halutun korkuinen, niin latvukseen kasvavat uudet versot poistetaan kokonaan. Samalla vuosittain puuta leikataan niin, että se pysyy sopivan väljänä.
Koristepuiden leikkaukset
Halutessasi voit muotoilla myös puutarhan koristepuita. Monet puut ovat edukseen, kun niiden runko selkeästi näkyvissä. Mieti, miten kauniilta näyttää koivikko, jonka valkoiset rungot ovat selkeästi näkyvissä! Alaoksia voi karsia vuosien myötä puun kasvaessa, kunhan muistaa omenapuun kohdalla mainitut puiden yleiset leikkaamissäännöt. Jos puut kasvattavat vesoja rungosta tai tyveltä, ne poistetaan vuosittain. Jos koristepuu on muiden istutusten keskellä, kuten luonnonmukaisesa pihassa, niin kannattaa nostaa puun latvus selkästi muiden kasvien yläpuolelle.

Riippapuut ovat leikkaamiseen suhteen täysin oma kategoriansa. Jos et halua oksien riippuvan telttamaisena maahan asti, niin riippapuiden leikkaaminen on paras aloittaa heti istutusvuoden jälkeen. Nuoren puun versoja lyhennetään reippaasti, niin että oksaan jää vain noin 3 silmua. Leikkaa versot ylös/ulospäin suuntautuvan silmun jälkeen, jolloin uusi kasvu suuntautuu enemmän sivuille kuin alas. Jatkossakin leikkaa vielä samalla tavalla edellisenä kesänä kasvaneita versoja niin että saat kauniin muotoisen latvuksen. Leikkauskohta voi olla vähän kauempana haaroittumiskohdasta. Leikkaa myös pois kaikki rungon läheltä suoraan alaspäin roikkuvat versot. Poista vielä sellaiset versot, jotka lähtevät varttamiskohdan alapuolelta rungosta. Ajan myötä niistä kehittyy tavallisen puun latvus ja menetät riippapuun.
Periaatteessa riippapuun korkeuden määrää sen rungon korkeus – tämä kannattaa ottaa huomioon jo puuta hankittaessa. Runko ei enää kasva korkeutta, mutta jos kuitenkin haluaisit puun kasvavan hiukan lisää korkeutta, poista alimmaisia oksia vähän kerrallaan. Silloin latvus kehittyy enemmän ylöspäin. Ajan myötä riippapuun latvus voi kehittyä liian tiheäksi, jolloin sieltä on syytä poistaa vähintäänkin hankaavat, ristiin kasvaneet oksat. Voit myös lyhennellä kesän aikana alaspäin kasvaneita oksia, aina sopivan silmun tai haaran jälkeen.
Riippapuut ovat hyvin hoidettuna pihan kauniita yksityiskohtia, jotka tulevat parhaiten esiin yksittäispuina.