Taimikasvatus alkaa: kotipuutarhurin kylvöaikataulu

Siemenlaatikko, josta näkyy kukkien ja vihannesten siemenpusseja
Taimikasvatuksen suunnittelu alkaa siemenvaraston tutkimisella.

Alkuvuosi ja tammikuu viuhahti ohitse yllättävän nopeasti! Havahdun aina kevättalvella, että nythän ne siementilaukset piti olla jo tehtynä ja ensimmäiset kylvötkin pitäisi aloittaa. Ensin pitää tutkia vanha siemenvarasto ja miettiä, mitä uutta tänä kesänä aikoo kasvattaa. Tänä vuonna olen melkein onnistunut ajoituksessa, sillä siemenvalikoima on jo fenkolia vaille valmis. Taimikasvatus voi alkaa!

Kevään kylvöaikataulut

Pääsääntöisesti kylvöjä ei kannata aloittaa liian aikaisin. Jos taimesi varttuvat ikkunalaudalla ilman lisävaloa, niin niistä tulee helposti heikkoja ja honteloita ja osa saattaa vain yht’äkkiä näivettyä taimipoltteen vuoksi. Siksi kannattaa jättää ensimmäiset kylvöt suosiolla maaliskuun puoliväliin ja kylvää myös lyhyemmän taimikasvatusajan vaativat kasvit maltilla. Liian pitkä taimikasvatus ei yleensä ole eduksi. Siemenpusseissa on suositus kylvöajasta ja yleensä aikataulusta kannattaa valita myöhäinen vaihtoehto.

Siemenpussit, muistiinpanovihko ja  kuukalenteri auttavat kylvöaikataulun suunnittelussa.
Vanhat muistiinpanot sekä kuukalenteri toimivat kylvöaikataulun laatijan apuna.

Oma kylvöaikatauluni on suurin piirtein hanskassa, sillä olen pitänyt viljelypäiväkirjaa jo vuosia. Merkitsen muistiin, mitä lajikkeita olen kylvänyt ja kuinka paljon. Myös idätyspaikka yms. tiedot yritän kirjata aina muistiin. Lisäksi kirjaan päivän sään, lämpötilat ja sademäärät. Kaikki tiedot ovat avuksi, kun taas suunnittelee seuraavaa vuotta. On hauska myös vertailla vuosia keskenään esimerkiksi säiden suhteen. Jos olet epävarma, milloin sinun pitäisi aloittaa kylvöt, voit katsoa vaikkapa Marttojenkylvöaikataulun.

Paprikan ja basilikan taimia peltilaatikossa aurikoisella ikkunalaudalla.
Taimikasvatusta ikkunalaudalla viime huhtikuussa. Kuvassa mm. paprikan ja basilikan taimia.

Chilin taimikasvatus

Aikaisimmat kylvöt aloitan jo nyt, sillä asensimme viime syksynä kauniit led-valaisimet olohuoneemme ikkunalle. Siispä tänä vuonna voin kokeilla chilin kasvatusta! Paprikat ja etenkin chilit vaativat pitkän taimikasvatusajan. Sopivat kylvöpäivät sattuvat juuri nyt kuun vaihteeseen, ainakin jos seurataan vanhan ajan kuukalenteria. Saa nähdä, miten onnistun, sillä tavallinen chilipaprika Capsicum annuum saattaa olla vaativa kasvuolosuhteiden suhteen. Marketissamme oli tänä vuonna hyvät valikoimat erilaisia chilejä, joista otin talteen siemeniä. Molemmat lajikkeet, Ventura Orange ja Medina, sattuivat olemaan juuri tätä lajia.

Näissä annuumeissa on enimmäkseen vain polttavuutta, mutta ei juurikaan aromia. Siksi päätin kokeilla myös tulisempaa, mutta aromikasta pensaspaprikaa Capsicum baccatum Hot Lemon -chiliä, tunnetaan myös nimellä Lemon Drop. Siitä pitäisi löytyä sitruunaista vivahdetta. Katsotaan kesällä, minkälaista satoa on luvassa! Lue lisää chilin kasvatuksesta tammikuun Kotipuutarha-lehdestä.

Käytän taimikasvatuksessa luonnonmukaista kylvö- ja taimimultaa, joka suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Yllä olevassa kuvassa olen sekoittanut chilien kasvualustaan lisäksi perliittiä, ne ovat nuo valkoiset pilkut mullan joukossa. Perliitti on lämpökäsiteltyä vulkaanista kiviainesta, joka tuo kasvualustaan ilmavuutta. Sitä kannattaa käyttää etenkin aroille kasvatettaville, jotka kärsivät herkästi liiasta märkyydestä. Retiisi ei meillä viime kesänä tehnyt kauppaansa, joten ajattelin hyödyntää siemenet ja kasvattaa retiisinversoja mausteeksi salaatteihin. Molemmat kylvökset ovat olleet nyt kylppärin lämpimällä lattialla vuorokauden, ja retiisi itää jo!

Suosikkilajikkeet taimikasvatukseen

Kasvihuoneessa ja avomaalla minulla on muutamia lajikkeita, joita viljelen joka vuosi, vaikka kokeilen myös uutuuksia. Esimerkiksi hokkaidonkurpitsan kasvatus sai alkunsa kaupasta ostetusta kurpitsasta. Koska kurpitsa oli maukas, otin siitä talteen muutamia siemeniä, jotka kylvin keväällä taimipurkkeihin. Mutta mitään ei tapahtunut ja lopulta kumosin siemenet multineen kasvimaalle ja unohdin koko asian. Kesällä sitten alkoi kasvimaalle ilmestyä aivan omituisista paikoista joitakin isolehtisiä taimia. Jätin muutaman kasvamaan nähdäkseni mitä ne ovat ja – niistähän kasvoi hokkaidonkurpitsoja, jotka ehtivät myös kypsyä loppukesäksi. Niinpä olenkin kerännyt siemeniä talteen aina seuraavan vuoden kylvöjä varten.

Kuivattuja siemeniä paperin päällä: salkopapu Blue Lake, hokkaidon kurpitsa ja suippopaprika.
Vasemmalla salkopavun siemeniä, oikealla hokkaidonkurpitsaa ja alla suippopaprikaa.

Kurpitsan lisäksi kerään myös mm. paprikan ja salkopavun siemeniä. Mielestäni ehdottomasti parhaan makuinen salkopapu on Blue Lake, jota kasvatan aina kasvihuoneessa. Siellä satoa tulee mielettömästi, joten pakastan papuja pienissä erissä talveksi. Myös suosikkikukkani tsinnian Zinnia elegans Purple Prince siemiä olen keräillyt, sillä en voi vastustaa sen intensiivistä väriä. Se on myös hyvä perhoskasvi luonnonmukaiseen pihaan.

Isotsinnia on ehdoton suosikkini, tässä se kasvaa yhdessä viinikärhön kanssa kasvimaan kulmalla.

Jotkin suosimani vihanneslajikkeet ovat ns. F1-hybridejä, kuten ihana kirsikkatomaatti Sungold F1. Nämä hybridit ovat pitkällisen jalostuksen tulos, ja sen vuoksi niistä otetut siemenet eivät tuotakaan samanlaisia jälkeläisiä kuin alkuperäinen, vaan uudet siemenet on ostettava taimikasvatusta varten joka vuosi. Tätä oranssinväristä kirsikkatomaattia on ostettava ehdottomasti, sillä mikään ei voita sen makua! Sitä kehutaan maailman makeimmaksi tomaatiksi, ja niitä voisi pistellä suuhunsa suoraan kasvihuoneesta vaikka kuinka paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.